Тържественото честване бе открито от главния експерт „Култура и религиозни дейности” в община Мездра Светла Дамяновска, която припомни историческото значение на този ден за цялата нова история на България.

Празникът продължи с тържествено издигане на националния трибагреник, знамената на Европейския съюз и на общината от кмета Иван Аспарухов и две мажоретки, под звуците на химна на България -„Мила родино”

В словото си за българското възкресение Аспарухов подчерта, че трябва да честваме и да продължим да честваме тази дата и да почитаме паметта на онези над 200 хиляди руски, украински, финландски, румънски и полски воини, както и на хилядите синове на майка България, които проляха кръвта си за свободата.

„Трябва да отдадем почит на онези наши храбри опълченци, които с помощта на два украински полка обръщат цялата фаза на войната. Трябва да честваме тази дата и затова, че тя отприщва други събития – Съединението и Независимостта, за да бъде завършен целият цикъл и да се наречем свободна, независима и единна България” – допълни градоначалникът.

Програмата продължи с изпълнения на талантливите деца на Мездра от Центъра за подкрепа и личностно развитие. от ВГ „Детски свят”, с ръководител Анета Петкова изпълниха песните „Българийо, обичам те”, „Хубава си, моя горо” и „Вятър ечи, балкан стене”.

Рецитал, посветен на 3-ти март, изнесоха децата от клуба по художествено слово с ръководители Валентина Цекова и Лилия Христова. Изпълненията на малките мажоретките, с художествен ръководител Христина Стоянова, спечелиха аплодисментите на присъстващите.

След края на програмата с тържествено шествие, предвождано от почетния караул, гражданите се отправиха към паметника на загиналите за свободата на България, където бяха поднесени венци от името на община Мездра, Общинския съвет и други. Деца и граждани положиха цвете и се поклониха пред паметта на героите.