Зам. председателят на Управителния съвет на сдружението подчерта, че местното самоуправление отсъства когато не може да управлява парите на данъкоплатците, тъй ката така не може да решава проблемите на гражданите. Михайлова обясни, че изпълнението на общинските бюджети за 2016 г. е добро и събираемостта на местните приходи се е увеличила с 16 на сто, и е около 119 милиона лева. Над 70 на сто е изпълнението на приходите от данъците върху недвижимите имоти и моторните превозни средства във всички общини.

Тези средства са около 4,5 на сто от всички приходи на общините, но с тях се финансират 85 на сто от всички услуги в тях, допълни тя. Михайлова акцентира обаче върху факта, че 60 на сто са трансферите от централния бюджет към общинските бюджети, но едва 10 на сто от тях могат да се пренасочват от общинските съвети или да се използват за общински политики, а това води до отсъствие на местно самоуправление. Добави още, че на българските Общини са прехвърлени от Народното събрание 112 услуги, без те да бъдат финансово обезпечени и без да е извършена оценка на въздействие върху бюджетите на Общините и не пропусна да определи възнагражденията на служителите ката „обидно ниски”, което депрофесионализира администрациите.

Михайлова подчерта, че основните теми, по която ще се дискутира на заседанието е подготовката на Сдружението за преговорите по бюджета за 2018 г. и анализиране на изводите от първите срещи на УС на НСОРБ с ключови за общините министри на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на земеделието и горите, на здравеопазването и на туризма.

На срещите са поставени проблеми за общините в съответния сектор и е създадена организация за намиране на своевременни решения. През следващите седмици предстоят разговори на представители на НСОРБ с министрите на труда и социалната политика и на околната среда и водите.

Заседанието на градоначалниците започна след пресконференцията, открито от кметът-домакин, Калин Каменов, водено от председателят на УС на Сдружението Даниел Панов и при участие на кметовете от община Враца. Обсъдени са важни за общините въпроси и забавеното отваряне на няколко процедури по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Управителният съвет е приел и становищата по проектите на нови закони за концесиите и за държавните помощи.