Във връзка с предстоящия Световен ден на туризма, 27 септември, в една от изложбените залите на Археологически комплекс “Калето“ бе организирана първата самостоятелна изложба на талантливия майстор резбар Тихомир Николов в родния му град Мездра.

Колекцията включва над 20 авторски творби, повечето от които вече бяха продадени. Всяка една от творбите му има своето послание и обгръща с топлината на дървото. Прави впечатление разнообразието от теми и мотиви, които сякаш оживяват под майсторското длето на художника резбар.

48-годишният автор предложи на посетителите снимков материал с различни проекти, за да могат да избират и поръчат изработването на оригинални дърворезби.

Изложбата бе открита от кмета на Община Мездра Генади Събков, който поздрави талантливия дърворезбар, и изрази готовността си за подкрепа и съдействие за представяне и популяризиране на творбите му.

Освен с таланта си, името на Тихомир Николов нашумя и с неговата лична история. Тихомир е глухоням по рождение, завършва средното си образование в Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р. Ст. Белинов“ в Пловдив. Там получава и своята професионална подготовка със специалност дървообратване . Той открива своя талант докато работи в завод "Дърворезба" в Тетевен и насочва заниманията си главно в тази посока.

Случаят на Тихомир "достига“ до родния му град благодарение на неговата близка Нина Димитрова. Заедно с управителя на АК „Калето” Димитър Павлов за първи път представиха творбите на Тихомир през месец август.

След проявения интерес към творчеството му, отново Нина Димитрова и Димитър Павлов направиха възможна и първата самостоятелна изложба на талантливия ни съгражданин.