"Започваме кампания срещу таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5 и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки", коментира Манолова.

Тя се позова на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

"Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование", обяснява омбудсманът.

В рамките на дискусията, в която участва и полският й колега Марек Михалак, Манолова изтъкна активностите на институцията в областта за защита на детските права и приоритетите й в тази сфера.

"Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание", посочи Мая Манолова.


Източник:news.bg