Останките от топлинния щит, който защитава марсохода Opportunity при спускането му през марсианската атмосфера
Останките от топлинния щит, който защитава марсохода Opportunity при спускането му през марсианската атмосфера © NASA/JPL-Caltech/Cornell

Има три основни източника на отломки на Марс: изхвърлено оборудване, неактивни космически апарати и разбили се сонди.

Всяка мисия до повърхността на Марс изисква модул за защита на космическия кораб. Този модул включва топлинен щит за преминаване на апарата през атмосферата на планетата, както и парашут и оборудване за кацане. При спускане апаратът изхвърля части от модула и те може да се озоват на различни места на повърхността на планетата. Когато отломките се ударят в повърхността, те може да се разпаднат на по-малки фрагменти, както се случи по време на кацането на марсохода Perseverance през 2021 г.

За тези години са открити множество малки отломки – например в средата на август 2022 г. Perseverance откри заплетена мрежа, изхвърлена при кацането. На 13 юни 2022 г. марсоходът откри голямо, лъскаво термично одеяло на 2 км от мястото, където се приземи. Както Curiosity през 2012 г., така и Opportunity през 2005 г. са се натъквали на отломки от спускаемите модули.

Колелата на марсохода Curiosity са се износили през годините, оставяйки след себе си малки парчета алуминий
Колелата на марсохода Curiosity са се износили през годините, оставяйки след себе си малки парчета алуминий © NASA/JPL-Caltech

Отломките на Марс са риск за настоящите и бъдещите мисии. Екипът на Perseverance документира всички отломки, които открие, и проверява дали някоя от тях може да замърси пробите, които марсоходът събира. Инженерите също разглеждали въпроса дали отломките могат да попречат на кацането на Perseverance, но заключили, че рискът е малък.

Учените отбелязват, че отломките на Марс също са част от историята. Космическите апарати и техните части са първите етапи в човешкото изследване на други планети.