Международната инициатива се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2017г./. Координатор на операцията в България е ГД „Национална полиция“.

В област Монтана - в градовете Монтана, Лом, Берковица и Вършец бяха бъдат проведени специализирани полицейски операции по метода на „широкообхватния контрол”. По време на проверките ученици от НУ „Иван Вазов” във Вършец, доброволци от Детските полицейски управления във Второ ОУ „Константин Фотинов” Лом, Второ ОУ „Христо Смирненски” Берковица и Трето ОУ „Д-р Пеър Берон” Монтана раздаваха листовки със съвети на водачите за безопасно шофиране.

От 00,00 ч. на 21 септември на интернет страницата на МВР – http://www.mvr.bg,по достъпен начин на всеки час се актуализира обстановката по пътния травматизъм в цялата страна. Такава информация се публикувана и в интернет страницата на европейската служба на пътна полиция Тиспол за територията на целия Европейски съюз. Идеята е да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата и „брояч“ на деня, като детайли от всичкипроизшествия с тежко ранениили с фатален край се предоставят онлайн на обществеността.