През нощта близо 50 процента от пътно-транспортните произшествия са с повече загинали и ранени. От началото на тази година са станали над 5500 пътнотранспортни произшествия с над 420 загинали. Статистиката отчита още ръст на загиналите на пътя от началото на годината до сега. В сравнение същия период на миналата година те са със 21 повече.

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, коментира:

"Откакто се води статистика, не сме имало толкова голям ръст - от началото на месеца са станали 368 ПТП с 30 загинали, за годината над 6000 са ранените".

Причините за пътно-транспортните произшествия са несъобразената скорост на движение, недисциплинираност на някои от водачите, несъобразяване със състоянието на пътя. В светлата част от денонощието катастрофите са повече, казва Любка Маринова с повече материални щети, но с по-малко загинали и ранени. През нощта близо 50 процента от пътно-транспортните произшествия са с повече загинали и ранени:

"Непрекъснатата употреба на алкохол и наркотични вещества също довежда до увеличаване броя на катастрофите".

В много от общините пешеходните пътеки не са достатъчно видими и не са добре осветени, което крие риск за безопасността на пътя.

"По-голямата част от маркировката е силно изхабена и трябва да се освежи", посочва Любка Маринова.


Източник: fakti.bg