Ръководителят на проекта Елеонора Дончева отбеляза, че гаранция за успешното завършване на проекта е било партньорството между СУ "Мито Орозов" и филиала на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ във Враца, на директора проф. Маринела Михова и студентите доброволци.

Проектът е осъществен в пет модула: "ИТ - знам и мога" с ръководител Елка Георгиева, старши учител по математика и ИТ, “Който знае, може и успява" с ръководител Камелия Камберова, старши учител по български език и литература, "Създавай, твори и се забавлявай", ръководен от Антоанета Иванова - старши учител по математика и ИТ, “Здравно и полово образование", ръководител Петя Славчева, старши учител по биология и здравно образование и Клуб "Нека ти разкажа'.


Преди официалната част неговият ръководител Надежда Монова, старши учител начален етап, показа красиво изработена книга и обясни пред MediaNews:

”В рамките на проекта направихме тази христоматия - "Пъстроцветните етноси на Северозапада”. Заедно с учениците събрахме текстове за бита на етносите в нашия регион свързани с историята, легенди за имената на селата и градовете, народни песни, ромски митове и легенди, предания за каракачаните и турлаците, приказки, пословици, поговорки. Христоматията ще послужи като помагало и в клас. Учебниците са за малки деца, а нашите ученици са възрастни и текстовете в нашата христоматия са по-интересни за тях. Направихме и един диалектен речник на Северозапада. За участниците в клуба беше много интересно да обясняват какво значи определена дума на техния диалект. За времето на проекта по христоматията работиха повече от 40 наши ученици. Имаше такива, които изтърпяха наказанието си и споделяха, че излизат от затвора с радост, но заниманията по проекта ще им липсват."

На събитието присъстваха д-р Даринка Костадинова - заместник-директор на филиала на Великотърновския университет и студентките Виолета Евденова и Десислава Христова. Те благодариха на екипа на проекта за възможността да работят заедно и така да помогнат на представители на няколко етноса да се почувстват еднакви хора , уважавайки различността на другия.