Пременени в северняшки народни носии, младоженците бяха въведени в храма от своите кумове - сем. Димо и Силвина Йорданови от Бургас. Изборът на кумове не бе случаен - Димо и Илия са приятели и "братя по оръжие” повече от 20 години, заедно навремето завършили Националния военен университет "Васил Левски” във Велико Търново. Шаферки бяха дъщерите на сем. Йорданови - 11-годишната Рустислава и нейната по-малка сестричка - 4-годинашна Павела. Венчавката извърши йеромонах Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир "Успение Богородично".

След венчавката на Илия и Богдана дойде време за кръщавката на техния първороден син - 5-месечния Явор. Кръстница на малкия юнак стана Поля Комарска от Видин, която заедно с нейния съпруг са кумували на сем. Савови при сключването на гражданския им брак във Франция.

Венчавката и кръщенето уважиха близки, роднини и приятели на младоженците. Сред тях беше майката на булката Мариана, която си дойде специално за църковния брак на дъщеря си от Италия, бабата на Бони - 80-годишната Богдана Бенкова, на която е кръстена, и братът на младоженеца - Мартин.

По-сетне щастливите младоженци и техните гости седнаха на сватбената трапеза, подредена в салона на местното кметство. За празничното им настроение се погрижи Новаченската духова музика с ръководител отец Васил Николов. Чак до икиндия на площада в Игнатица се виха кръшни хора, на които за пръв път в живота си се хвана и младоженецът легионер.

След краткотраен "меден месец” в България сем. Савови ще се приберат в Кастел Нудари край Тулуза, където живеят, а Илия отново ще се завърне в обучителния полк за новобранци във French Foreign Legion (FFL) на остров Корсика, където служи от 15 години.

Екипът на MediaNews пожелава на младоженците много здраве, щастлив семеен живот и… таз година булка - догодина още една люлка!