Пред храма "Света Петка в Горно Пешене отец Младен от Врачанската Св. Митрополия отслужи водосвет и благослови обредните хлябове омесени от къщовниците от селото. Голямата софра беше подредена на мегдана пред Кметството и от курбана беше раздадено на всеки за добруването на селото и жителите му.

Кметът на Горно Пещене Мая Ценова поздрави своите съселяни и гостите на тържеството. Тя каза на хората, че Преподобна Параскева или Петка Българска е покровителка на българския народ и на семейството и на нея християните се молят най-вече за здраве, защото светицата е лечителка и пазителка от болести. Ценова подчерта, че здравето е важно, но благоденствието на всички зависи и от стремежа ни сме по-добри един към друг и заедно да устояваме пред трудностите, заедно да споделяме радости и празници.

Жителите на малкото село извиха голямо хоро, заловени ръка за ръка в ритъма на общото си желание за заедност и бъднини на родното си място.

Талантливите деца от селото бяха на почит по време на тържеството. Те пяха и танцуваха на сцената, но най-емоционални бяха, когато за един ден съставиха кметски екип на Горно Пещене и се включиха в Националната инициатива "Мениджър за един ден”. Хлапетата застанаха пред фотообектива на MediaNews, убедени, че утре, някой от тях наистина ще ръководи голям град или дори ще води напред и нагоре своето малко Горно Пещене.