Футболът – най-малко този, който се играе в Русия в наши дни – е игра, известна с малко голове (просто попитайте американските спортни фенове за привлекателността на нулевото равенство) и следователно едно грешно решение, една поспаднала топка или едно изкривено рамо може да решат резултата на цял сезон или турнир.

Като се противопоставят на непредсказуемостта на играта, анализатори от Goldman Sachs разработиха сложен статистически модел, за да се опитат да прогнозират тима, който ще наследи Германия като световен шампион, пише Investor.bg. Според техния анализ на базата на 53 отделни променливи, включително рейтинги на отбори, рейтинги на играчи, скорошни резултати и неотдавнашно представяне на конкурентите, Бразилия е фаворит да спечели титлата с вероятност от 18,5%. Франция е втора в тази своеобразна класация с вероятност от 11,3%, следван от защитаващата титлата Германия (10,7%).

Както илюстрира следната таблица на Statista, световната общественост не е съгласна със статистическия модел и смята Германия за най-вероятния победител на Мондиала. 23 процента от около 12 000 респонденти в проучване на Ipsos, проведено в 27 държави, дават вот на доверие на тима на Йоахим Льов, а 21% смятат, че Бразилия ще спечели титлата. Англия, отбор, който е известен със своята борбеност на световната сцена, има по-голяма вероятност да спечели титлата според банката, отколкото според хората.

Източник: worldcup2018.gol.bg

messages.your-oppinion

Кой ще стане световен шампион по футбол?