С грандиозен концерт-спектакъл под наслов „От извора” на 6 април в Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски” в София тържествено бе отбелязан 90-годишният юбилей на доайена на българската хореография акад. Иван Тодоров. Организатори на културната проява бяха Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Академичният фолклорен ансамбъл към Националния студентски дом.

70-годишната творческа дейност на Иван Тодоров е неразривно свързана с нашия край. Той е създател и главен художествен ръководител в продължение на три десетилетия (от 1959 до 89-та) на Ансамбъла за народни песни и танци „Вратица” - Враца. Същевременно през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век репертоарът на танцовия състав при мездренското Читалище „Просвета” изцяло е изграден от танци, хореограф и постановчик на които е Иван Тодоров: „Шопска сюита”, „Лазарки”, „В розовата градина”, „Варненски танц”, „Копаница”, „Шопи”, „Тракийска младост”, „Джиновски танц” и др.

Сред участниците в юбилейни концерт бе Ансамбъл „Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, който представи един от емблематичните танци по хореография на Иван Тодоров - „Гергьовден”:

Програмата на концерта-спектакъл включваше още народни танци и песни, изпълнени от Академичния фолклорен ансамбъл към Националния студентски дом, Групата за автентичен фолклор „Бистришките баби”, Фолклорния ансамбъл „Овчарска песен” от с. Дорково и танцовия състав „Заря” от Правец.

Да засвидетелстват своето уважение към Шефа, както с обич наричат Иван Тодоров последователите му, на сцената се качиха неговите ученици Нина Николина, Велизар Соколов - Заки, трупата на Нешка Робева, възпитаници на Националното училище за танцово изкуство.

В края на спектакъла Иван Тодоров получи официално званието почетен гражданин на София, най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Кристално огърлие” и най-престижната награда на Министерството на културата - приза „Златен век”.

Поздравителни адреси изпратиха президентът на България, министърът на образованието, кметът на столицата и др. С кошница цветя и поздравителен адрес уважи юбиляра мездренското читалище „Просвета”.