Съгласно утвърдената методика от ЦИК, разпределението на 111-те места в СИК в община Роман е следното: ГЕРБ - 41, БСП-Лява България - 19, ДПС - 15, Реформаторски блок - 11, Патриотичен фронт - 8, ББЦ - 7, Атака и АБВ - по 5.

Най-много ръководни места в секционните комисии - председатели, зам.-председатели и секретари, ще има ГЕРБ - 15. Следват: БСП-Лява България - 8, ДПС - 6, Реформаторски блок - 5, Патриотичен фронт - 4, ББЦ - 3, Атака и АБВ - по 2-ма.

На консултациите беше постигнато съгласие за състава на всички секционни комисии, с изключение на тази в Синьо Бърдо, където ДПС и ББЦ не можаха да се споразумеят за секретарското място, за което предявиха аспирации и от двете партии.

Кметът на община Роман ще изпрати на Районната избирателна комисия поименните предложения за състава на СИК, направени от представителите на политическите партии и коалиции. На тази база РИК - Враца ще назначи членовете на 15-те секционни комисии, включително на тази в Синьо бърдо, при спазване на горното съотношение.