Консултациите са публични и ще се проведат на 19 септември (четвъртък) от 11:00 часа в кабинета на кмета в сградата на общинската администрация.

Съгласно Изборния кодекс, за участие в консултациите представителите на политическите партии и коалиции, следва да представят:

а)писмено предложение за състав на СИК), което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията.

б)заверено от партията копие от удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от 27.08.2024 г., или копие от решението за образуване на коалицията за участие в изборите за 50-то Народно събрание. С гях се удостоверяват имената на лицата, представляващи партията или коалицията;

в)когато в консултациите участват упълномощени лица, се представя пълномощно, подписано от представляващите партията/ коалицията, или заверено копие от такова пълномощно;

г ) списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК, когато правомощията на член на СИК се прекратят предсрочно или когато член на СИК не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на РИК. Списъкът трябва да съдържа данните, посочени в буква „а“.

Документите остават като неразделна част от протокола на консултациите и ще бъдат изпратени с изготвеното предложение до РИК - Враца.

За резултатите от проведените консултации се съставя протокол, в който се вписват имената на участвалите лица и в какво качество участват, направените предложения, възражения, особени мнения, становището по предложенията на другите участници, постигнатото съгласие или ако такова не е налице, в какво се изразява съгласието между участвалите в консултациите представители на партиите и коалициите.

Протоколът се подписва от всички участвали в консултациите лица.

Неподписването на протокола от участвал в консултациите упълномощен представител на партия или коалиция, води до липса на постигнато съгласие за съставите на СИК на територията на общината.