© БНР

"... В конкурса получихме 27 творби от различни краища на страната. Това беше първият национален конкурс, който се провежда за въстанието от 1850 г. По принцип около 3-4 години се готвим за този конкурс... Градовете, от които получихме произведенията, това са Велико Търново, София, Габрово, Димитровград, Варна, Русе, Самоков, Тетевен, Видин, Монтана, Мездра и Белоградчик. Като основен победител в този конкурс е Сузан Руфат от Велико Търново... Тя е участник от Великотърновския университет, с научни степени магистър по "Право" и юрист, магистър по "Психология, докторант по "Етнология". Това, което впечатли журито беше добре позиционираната информация, правилната структура на темата, използването на над 10 източника, висок научен стил и други..." , обяснява уредникът в музея Даниел Дончев.

Ето как мотивира да участието си в националния конкурс.Юристката Сузан Руфат, която е с присъдено първо място в основната категория за исторически доклади:

"Реших да участвам в конкурса, защото конкурсите на национално ниво мотивират всеки да бъде по-добър и да даде всичко от себе си. Отделно, това за мен беше едно изключително вълнуващо предизвикателство, чрез което надградих своите знания и умения извън сферата на правото... Участвах именно с исторически доклад с цел да осветля причините, довели до избухването на Белоградчишкото въстание, което е първото най-мащабно организирано събитие срещу османската власт в българската история от първата половина на XIX век, през погледа на чуждестранните историци, както и да дам отговор на широко дискутирания въпрос - първенци или селяни са героите от белоградчишката епопея. Защото считам, че именно тези събития са във фундамента на новите последващи реформи в Османската империя, свързани с правата на българите, с които нашето общество е по-малко познато..."

Ивайло Крумов, Даниел Дончев, Ирина Татарова, Ирина Щърбанова и Иванка Петрова са членовете на журито, оценявало участниците в националния конкурс.