Статутът за провеждане в основни линии се запазва, с изключение на някои малки промени. Право на участие имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в You tube. Заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронния адрес: napevi_severozapad@abv.bg до 20 април 2020 година.

В раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти“в клиповете преди самите изпълнения детето – изпълнител трябва да съобщи трите си имена, възрастта и училището, което представлява. В останалите категории ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на песните или пиесите, които ще изпълнят.

За раздел „Хореография” в клиповете преди самите изпълнения ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на танците, които ще изпълнят.

Всички участници задължително трябва да са облечени в народни носии. Задължително условие е в различните радели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Всички материали свързани с дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни може да сe свалят от сайта на Младежкия дом: https://omd-montana.weebly.com


Източник:
bnr.bg/vidin