Пролетната проверка е осъществена в периода 12-20 май 2016 г. Проверени са 43 броя язовири, като за всеки един е съставен констативен протокол и снимков материал. На базата на протоколите е изготвен доклад до Областния управител и обобщителна таблица за състоянието на язовирите и протоколите са изпратени на собствениците за сведение и изпълнение на предписанията.

Есенна проверка на 40 язовира е осъществена в периода 3-13 октомври м. г. В сравнение с пролетната проверка са констатирани редица подобрения, основно по отстраняване на храстовидната и дървесна растителност по язовирните стени. Установени са видими следи от извършвана работа, но основните проблеми свързани с ремонти на основни изпускатели, преливници и язовирни стени остават нерешени.

С последната за 2016 г. проверка на речните легла извън урбанизираните територии в област Враца, през месец април, е актуализирана и Програмата за планово почистване на речни участъци в област Враца от края на 2015 г. Същата е изпратена под формата на искане за финансиране от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Програмата съдържа 20 участъка за почистване основно по реките Скът и Бързина и е на стойност 192 165 лв. с ДДС. Средствата са отпуснати с Постановление на Министерски съвет. След проведена обществена поръчка, дейностите по осигуряване нормалната проводимост на речните корита са приключили успешно в края на месец септември. Като резултат са почистени от дървесна и храсти, растителност, наноси от земни маси и тиня 11 800 линейни метра по поречията на реките Скът и Бързина и 3 200 линейни метра по река Огоста и реката в с. Върбица.

През 2016 г. е проведено едно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, на което за област Враца са отпуснати финансови средства в размер на 697 616 лв.

През миналата година в Областната администрация са получени общо 20 искания от общини във Враанско на обща стойност 2 984 816,37 лв. с ДДС, но нито едно от тях не е получило финансиране. За пет от исканията не се изисква становище от областния управител, на 13 е дадено положително, а на останалите две е отказано становище за целесъобразност.