Обсъдени и приети са конкретни превантивни мерки за намаляване риска от наводнение на територията на областта, включващи организирано денонощно наблюдение на нивата на всички реки и хидротехнически съоръжения, както и на нивото на р. Дунав в общините Козлодуй и Оряхово, определени са критичните участъци за повишено внимание - поречието на река Скът при с. Нивянин, община Борован, при Бяла Слатина и Мизия, поречието на река Огоста при с. Хайредин, язовир „Рогозен 1“, община Хайредин, река Дунав при пристанището на град Оряхово и топлоцентралата при град Козлодуй, направени са работни списъци на домакинствата в заливните зони за готовност при евакуация, описани са републиканските и общински пътни участъци, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва движението.

В Центъра за спешна медицинска помощ е разработен план за действие при кризисни ситуации, като са определени алтернативни обходни маршрути за достъп на санитарните автомобили и екипите на „Спешна помощ“ до населението. С повишено внимание са двата мобилни екипа в Бяла Слатина, които обслужват община Хайредин. Раздадени са резервни спешни пакети във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ. Създадена е организация за резервни спешни екипи за осъществяване на евентуални спасителни мероприятия.

Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка и е в повишена готовност за реакция при възникване на извънредни ситуации. Превантивните мерки са свързани с дейността на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и се предприемат за ограничаване на рисковете, без да са налице предпоставки за възникване на ситуации, застрашаващи населението и инфраструктурата към настоящия момент.