Забраната е с цел да се намалят лошите последици за здравето на животните, причинени от лошите условия, в които се гледат в магазините. Това е победа за кампанията Закона на Лъки, която призова за тази забрана.

Кампанията е кръстена на кученце от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, което стана жертва на фермите за раздвъждане. Петицията за въвеждане на този закон беше подписана близо 150 00 души и беше обсъдена в парламента през май.

Каролин Киско, секретар на Канел Клуб заяви, че този закон ще "спре страданието на много кучета и ще изпрати много силно послание на хората купуващи си кученца, че никога не е добре да си взимат домашен любимец от място, различно от това, в което животното е родено и израснало заедно с майка си."

Китаристът на групата Queen Брайън Мей, който също подкрепя закона заяви, че е „време за празнуване”.

От Федерацията на индустрията за домашни животни заявиха, че фермите за кученца трябва да бъдат затворени, но се боят, че чрез този закон те само ще минат „в сивия сектор”.

Друго правило, което ще влезе в сила на 1 октомври ще бъде изискването продавачът на домашни любимци да включи номера на лиценза си в рекламата, както и къде е издаден, както и да показва кученцата заедно с майка им преди продажбата.