По време на срещата Заячка заяви, че в сферата на образованието Европейският съюз има допълващи и координиращи функции, поради което страните членки следва да се погрижат за своите национални политики. У нас обаче това не се случва - пример за това е Програма "Еразъм", която въпреки че е най-успешната програма в сферата на образованието и е обучила повече от 1 млн. млади хора в ЕС, то в България сме използвали едва 3% от квотата от 20%.

Основната причина е, че студентите не могат да си позволят престоя в чужда държава. Повечето членки на Съюза имат съпътстващи и допълващи програми, които позволят на младите хора да се възползват от възможностите на "Еразъм", а именно повишаване на квалификация и по-качествено образование. "При нас такава политика липсва и това лишава много млади хора от този шанс", подчерта в тази връзка Пламена Заячка.

Втората в листата на "Коалиция за България" коментира също непознаването на инструментариума на Европейския парламент от страна на досегашните български евродепутати, така че да е възможна ефективната им работа в Брюксел и в услуга на България.

Тя подчерта необходимостта от това българите да отидат до урните на 26 май, за да бъде разбито порочното политическо статукво и призова избирателите да гласуват с №10 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!