© БНР

Днес нивото на река Ботуня вече спадна и тя се прибра в коритото си, но през последните два дни реката беше излязла от него, като през това време отнесе няколко моста, разруши стените от корекцията си, повреди инфраструктура, автомобили, пътища, навлезе в градския парк във Вършец, наводни много мазета и приземни етажи на обществени сгради и частни къщи.

"Екипите на пожарната още изпомпват вода от сгради в ниските части на Вършец и село Горно Озирово. Щетите са огромни и община Вършец няма да се справи без финансова помощ от държавата", заяви Лазаров.

Той припомни, че вчера вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов посети на място Вършец, разгледа засегнатите райони и обеща да поиска от Министерския съвет отпускане на средства за община Вършец с цел отстраняване на щетите от бедствието.

Подобно водно бедствие не се е случвало от много, много години и в момента във Вършец няма живи хора, които да помнят такива нещо. В един момент в следобедните часове в събота от склоновете на Стара планина към Вършец тръгнаха големи водни маси, река Ботуня вдигна нивото си с няколко метра, разруши бетонни стени от корекцията си, отнесе мостове, автомобили, наводни сгради.

"Обявихме частично бедствено положение във Вършец и селата Долно Озирово и Горно Озирово, ограничихме достъпа до засегнатите райони, за да не пострадат хора. В този момент във Вършец бяха пристигнали стотици певци и танцьори от България и други страни за участие във фолклорния фестивал „Пъстра огърлица“, който не беше отменен и се състоя по план, въпреки бедствието", припомни Лазаров.

Той заяви, че общинското ръководство ще направи всичко по силите си да възстанови пораженията от стихията и Вършец да върне предишния си облик.