От документите по делото става ясно, че вечерта на 31 май 2017 г. Марков заедно с още няколко мъже се събрали да пият бира в жилище в Роман. До към 22:00 часа те изпили около десет двулитрови бутилки бира, като за забавление силно пуснали музикална уредба. В резултат на изпитото количество алкохол и под емоционалното въздействие на музиката, от апартамента се чували викове, псувни, крясъци и пеене на висок глас. Това възмутило живеещите в блока и в околните къщи, още повече, че то се било превърнало в ежедневие. Една от свидетелките на случващото подала сигнал на телефон 112.

Пристигналите на място полицаи направили забележка на нарушителите на обществения ред и им наредили да намалят музиката, обаче видимо пияните мъже започнали да викат и да се карат с тях. Г. Марков активно се намесил в спора, започнал да бута полицаите по стълбите надолу с думите: "Момчета, не ми се правете на интересни, защото ще убия някой от вас и ще отида в затвора да го лежа!“.

Подсъдимият отправял обидни думи по техен адрес, заплашвал и плюел. Той продължил да буйства и да вика и пред входа на блока пред пристигналия дежурен екип от служителите на реда, като заявил, че "полицията не го плаши и ще прави каквото си иска“. При опита да бъде задържан и качен в служебния автомобил Марков оказал яростна съпротива, което наложило той да бъде повален на земята и му били поставени белезници.

В съдебното заседание подсъдимият Г. Марков се е признал за виновен за извършените от него престъпни деяния. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.