Смесицата от ценни и малоценни материали усложнява усилията за рециклиране, което прави вейпърите за еднократна употреба опасни за околната среда и разточителниСмесицата от ценни и малоценни материали усложнява усилията за рециклиране, което прави вейпърите за еднократна употреба опасни за околната среда и разточителни.

Пазарът се състои предимно от изпарители за еднократна употреба, предназначени за по-младите хора. Въпреки сложността им и ценните ресурси, не съществуват ефективни методи за рециклиране, което води до значително количество електронни отпадъци.

Вейповете са за многократна употреба или за еднократна употреба, като вторите са по-често срещани. Тези устройства съдържат компоненти като батерия, сензор за налягане, LED светлина, нагревателен елемент и резервоар за електронна течност. Когато се активира, батерията захранва нагревателния елемент, който изпарява електронната течност.

Разглобяването на типичните изпарители за еднократна употреба разкрива компоненти, разположени в алуминий и пластмаса, като вътрешните части често са залепени с тиксо или са заклещени една за друга. Основните елементи включват:

Батерия: Въпреки че не могат да се презареждат, тези изпарители съдържат литиеви батерии, подобни на тези в електрическите инструменти и електрическите превозни средства, които могат да запазят значителен заряд.

Сензор за налягане: Това полупроводниково устройство разпознава промените в налягането и активира нагревателния елемент.

Нагревателен елемент: Той изпарява електронната течност при нагряване.

Резервоар за електронна течност: Съдържа никотин, пропилен гликол и ароматизатори, някои от които с неизвестно въздействие върху здравето.

Нарастването на потреблението на вейп доведе до увеличаване на електронните отпадъци, като се наблюдава значителна загуба на материали като алуминий и литий. Изхвърлените вейпъри създават риск от пожар поради батериите с висока енергийна плътност и отделят токсини в околната среда.

Смесицата от ценни и малоценни материали усложнява усилията за рециклиране, което прави вейпърите за еднократна употреба опасни за околната среда и разточителни.