В експеримента са участвали три групи доброволци, които в продължение на един месец са консумирали различни продукти на закуска. Първата група е закусвала яйца, втората — едри овесени ядки, а третата — овесена каша полуфабрикат.
В края на изследването е станало ясно, че най-добре са се справили със стреса доброволците, които всеки ден са изяждали по едно или две яйца. Най-малко стресоустойчиви са се оказали тези от участниците в експеримента, които да похапвали инстантна овесена каша. Причината е рязкото повишаване на кръвната захар и последващият бърз спад след консумацията на този продукт. В подобни случаи организмът произвежда хормона на стреса кортизол, което може да причини симптоми на панически атаки — страх, слабост и студена пот. Според учените за резултатна борба със стреса за закуска е добре да се хапва омлет с карфиол или броколи. След това е хубаво да се изпие чаша сок от тиква или да се изядат шепа тиквени семки. Последните са добър източник на магнезий и помагат да овладеем чувството на тревожност.
Източник : actualno.com