В Полша броят на ястията също е нечетен, като най-често се сервират 9 блюда. Трапезата на по-бедните, включва 5 ястия, на средната класа - 9, а на най-заможните - 11. Задължително условие, всеки един от присъстващите на трапезата, да опита от всяко едно блюдо.
В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12 ястия на Бъдни вечер. Вечерята се нарича "Свето хранене". Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Иисус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли. В Украйна, задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот.
В Сърбия празничната трапеза е богата и разнообразна на храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи.
В Германия се сервира, популярният по цял свят щолен, който символизира Исус Христос. Това е сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи. Другото традиционно ястие е пълнената гъска.
В Америка Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са заимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пуйка, пиле или друг вид птици, придружени със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира Коледен сливов пай.
В Мексико се сервират тропически плодове и салати, качамак с чили сос, заедно с традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се консумира пържена питка със захар и канела.
В някой славянски страни, на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем.
Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник, да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора!