Експозицията включва 27 живописни платна от различни творчески периоди на родения във Влашко село (дн. с. Царевец) самобитен творец - 6 от фонда на ГХГ - Мездра („Софроний Врачански“, „Автопортрет“, „Момиче“ и триптихът „Автопортрет“), 19 от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев“ („Портрет в бяло“, „Павьорът“, „Грешката на Икар“, „Малка влашкоселска хроника“, „Каменоделец“, „Вграждане на сянка“, „Кукер“, „Усмивки от старите ленти“, „Флейтистката“, „Хлябът“, „Лято“ и др.) и 2 от частни колекции („Креолката“ и „Майстора“).

„В изложбата са показани едни от най-ранните творби на Любомир Минковски, в които ясно личи как е рисувал през първия период от своето творческо развитие, непосредствено след завършване на Художествената академия, каза при откриването на експозицията Христо Божков, завеждащ отдел „Художествена галерия „Иван Фунев“ при РИМ - Враца.

Впоследствие Минковски започва да рисува в един по-изчистен, декоративен стил. Сред изложените платна от този по-зрял творчески период са „Павьорът“, „Вграждане на сянка“, „Майстор“ и др.“

„Ранните творби на художника правят впечатление със силната стилизация на образите, с преднамерената огрубеност на мазките, с провокативните цветови хармонии, подчерта Светла Дамяновска, уредник на ГХГ - Мездра. Те показват, че дори по времето на прословутия социалистически реализъм Минковски е демонстрирал собствени естетически и художествени критерии, които виждаме развити и широко разгърнати в специфичния стил на по-късните му творби.

В шестте творби, с които ГХГ - Мездра участва в изложбата, виждаме началото и края - представата на художника за мъжкия и женския образ в зората на кариерата му и в нейния залез. И дългиятпът, който творецът е изминал, в търсене на съвършенството.“

През лятото ГХГ - Мездра възнамерява на организира пленер по живопис, посветен на 90-годишнината от рождението на Любомир Минковски.

***

Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 г. във Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанска околия.

Завършва Художествената академия в София през 1959 г. в класа на проф. Георги Богданов, специалност „Декоративна и орнаментална живопис”. След дипломирането си една година е преподавател в Института за детски учители в Смолян, където създава своя емблематичен цикъл творби „Каменоделци”.

Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е учител по рисуване в Мездра. През 1962 г. към градското читалище е сформиран кръжок по изобразително изкуство, на който е ръководител, а през м. декември 1971 г. е сред инициаторите за откриването и пръв уредник на Градска художествена галерия - Мездра.

Съавтор е, заедно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на сградата на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на сградата на бившата ТПК „Динко Петров”.

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са „Моят Ботев”, образите на Св. Софроний Врачански, Св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, „Портрет на момиче”, „Грешката на Икар”, „Павьорът” и др. Негови творби са притежание на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и др., както и на частни колекции.

Автор е на сборника с разкази „Писах на камице” (Враца, 2004 г.). Приживе е член на Съюза на българските художници и на Дружеството на врачанските художници.

Носител е на Орден „Кирил и Методий” - I степен (1984 г.) за принос в съвременното българско изкуство, на юбилеен медал за цялостен принос в развитието на ГХГ - Мездра (2006 г.), на Наградата на кмета на община Враца в областта на културата (2011 г.) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за цялостно представяне в Общата художествена изложба „Земята на Ботев 2017”. Почетен гражданин на община Мездра за „безспорния му принос за развитието на изкуството и в популяризиране името на гр. Мездра” (2019 г.).

Любомир Минковски почина на 3 декември 2022 г. на 88-годишна възраст.