© Община Мездра

Таня Митева е родена в Русе, но от 1991 г. живее в Козлодуй. Тя е работила като старши оператор в АЕЦ „Козлодуй“, в момента е пенсионерка. Търсейки си хоби, малко преди да се пенсионира започва да се занимава с направата на художествени произведения от вълна.

Процесът на създаване на картините е трудоемък. Първоначално авторката твори с помощта на т. нар. мокро плъстене, при което се използва топла вода и сапун, впоследствие усвоява и сухото плъстене (със специални игли), а от десетина години, въз основа на тези две техники, създава картини от цветна вълна като наслагва вълнените влакна едно върху друго под различен ъгъл, в зависимост от това, което иска да изобрази. Първо се поставя фон, а след това обектите на заден план и последни се правят тези, които ще бъдат най-отпред.

„Всяка една картина е уникална сама по себе си, тя е плод на моята фантазия и творческо вдъхновение, сподели при откриването на изложбата Таня Митева. Ето защо не мога да направя две еднакви картини, както и такива по поръчка.“

В началото подарявала творбите си на приятели, след това те я насърчили да ги изложи пред публика, участва и в благотворителни базари. Освен в Козлодуй, има изложби в редица други гладове в нашия регион: Видин, Плевен, Червен бряг, Бяла Слатина, Оряхово, Роман, Кула и др.

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави авторката и ѝ пожела нови творчески успехи.

Изложбата на Таня Митева може да разгледате всеки делничен ден до 19 юли във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра, а ако си харесате някоя от картините - да си я купите на достъпни цени.