Възможност за преференциален вот на предстоящите европейски и национални избори на 9 юни ще има и за двата вота. Предпочитания ще могат да се посочват при гласуване както с хартия, така и с машина, като за евровота преференциалното гласуване има по-голяма тежест (виж подробности по-надолу).

По закон пред вратата на всяка изборна секция трябва да са закачени списъци с кандидатите на всички партии, подредени в поредността, определена от партийните централи. Пред името на всеки от тях има номер, който избирателят трябва да запомни, за да може да го отбележи при гласуване. Предварително същата справка може да се направи и в сайта на Централната избирателна комисия, както и в сайтовете на политическите формации.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Полето на отбелязване на преференция се намира в дясната част на бюлетината. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва със знак "Х" или "V" в кръгчето с химикал, пишещ в син цвят. При машините - с докосване на екрана на мястото на кръгчето. Преди това трябва в лявата част на бюлетината да е маркирано квадратчето, с което се отбелязва предпочитаната партия, коалиция или инициативен комитет.

Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. В изборите за Народно събрание, ако не бъде отбелязана изрично, преференцията се брои за водача на листата.

Пренареждане е възможно, ако някой от кандидатите е получил преференции, равни на поне 7 процента от гласовете на всички, подкрепили листата. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от Централната избирателна комисия.

За евровота преференциалното гласуване има по-голяма тежест по две причини:

  • прагът за пренареждане на листата е по-нисък - за да задейства пренареждането, кандидатът трябва да е получил най-малко 5% от действителните гласовете, подадени за партията или коалицията
  • за разлика от парламентарните и местните избори, където бюлетините без означена преференция се броят като подадени за водача на листата, при изборите за Европарламент те не отиват за никого. Това позволява по-лесното изместване на първия в листата.


Източник: dnevnik.bg