"Казвам това, не за да обидя инж. Генади Събков (това момче 20 години съм го държал "на сянка" като заместник-кмет и съм имал проблеми с ръководството на БСП, което не го искаше). Казвам го, защото през последните 4 години Община Мездра, вместо да поеме по един от 15-те прави коловози на гарата, пое в трети глух коловоз", допълни Аспарухов.

"Отдаде му се възможност, спазариха се с ГЕРБ, и той беше кмет 4 години. Но както казва народът: "Господ дава, ала в кошара не вкарва!" Дано това управление не се повтори никога.

Всичко бих простил, но не мога да простя да уволниш 64 човека от Общинската администрация, с които си работил заедно 20 години… Бих простил дори и това, ако на техните места бяха дошли специалисти от града, от селата, от нашата община. Вместо това: бяха събрани, не искам да правя квалификации, "специалисти" от къде ли не. Трудно ми да кажа специалисти…

Четири години слушам само лъжи. Първата лъжа: Община Мездра имала огромни задължения! Пълна лъжа. Когато инж. Николинка Кътовска сдаде кметския пост, задълженията на общината бяха 736 хил. лв. - и това може да се види от отчета на финансовото министерство. Минават след време "юнаците" и обясняват, че Община Мездра има… 8 млн. лв. задължения. Нямам нищо против. Но защо не казват, че на 1 декември 2015 г. в общинската хазна влязоха 2,6 млн. лв. от "водния цикъл", допълнително още 1,6 млн. лв., 500 хил. лв. от други проекти… Защо не се споменава за това? Защо не се каже какво се направи с тези средства?

Втора лъжа: Няма пари! Като чуете някой ръководител да ви говори, че няма пари - считайте, че този човек не иска да работи. Единственото нещо, което може да се изкара в този живот, са парите. А те трябва да се търсят. Защото парите идват, виждат ти акъла - и си отиват.

Защо го казвам това? Защото Община Мездра през този мандат можеше да работи с 10 млн. лв. финансов ресурс по Програмата за развитие на селските райони. В някое село от общината да е направено нещо с проект по тази програма? А тази програма беше само за селата: улици, площади, читалищни сгради, църкви, бивши училища - каквото решите.

И който казва, че няма възможности за привличане на средства - да си види своите възможности.

Мездра изпусна договор с Министерството на земеделието за 8 млн. лв., подписан от инж. Кътовска, заедно с мен. Един прекрасен проект, които даваше възможност на всеки един жител на общината да може да кандидатства, и то без каквато и да е конкуренция, да си развие личното земеделско стопанство, някакъв частен бизнес… Община Мездра загуби и тези 8 млн. лв.

Проектите за енергийна ефективност по ОП "Региони в растеж", с които толкова се хвали г-н Събков, че е "велик" - договорът беше подписан отново от инж. Кътовска. Бяхме подготвили проекти за саниране на 16 жилищни блока за общо 8 млн. лв. А какво се направи? Три блока и 45 еднофамилни къщи, повечето от които са на служители в Общинската администрация. Не виждам каква полза има от това? И в момента по тези проекти има - и ще има още - огромни финансови корекции, които ще трябва да плащаме ние с вас.

Ето защо искам едно нещо: искам моя бивш заместник (когото уволних дисциплинарно) да ми остави Общината в състоянието, в което му я оставих! Ама ще му трябват 20 години за това - и сигурно пак няма да му стигнат.

И ще ви кажа още едно нещо: 15 дена след изборите в Общинската администрация ще работят хора само от община Мездра! Имаме достатъчен капацитет за това", подчерта в заключение Аспарухов.

"Аз бях уволнена от досегашния кмет г-н Събков с думите, че си върша перфектно работата като уредник на Археологически комплекс "Калето", но, забележете, "съм си избрала неподходящите хора", заяви от своя страна Нели Минева, кандидат за общински съветник от коалиция "АБВ".

Тази вечер искам да споделя с вас, че аз съм избрала правилните хора. И за мен е чест да стоя редом с тези хора. Защото те знаят как да работят, как се върши работа, знаят да управляват, знаят да носят отговорност. Имат достойнство и - най-вече - са човеци. Това е моята причина да бъда до тях и да бъда кандидат за общински съветник.

В тази връзка искам да ви кажа как разбирам ролята на кмета на населеното място, на кмета на общината, на Общинския съвет. Ние забравяме едно много важно нещо: всички те трябва да работят в услуга на обикновените хора като вас! Не трябва да обслужват лични, корпоративни и всякакъв друг вид интереси. Те трябва да работят за хората. Защото вие ги назначавате на работа.

За съжаление, през последните 4 години Общинският съвет (тук изключвам съветниците от АБВ и "Народен съюз", които имаха твърда позиция) беше пълна пародия. Беше едно мнозинство, забележете, от БСП, ДПС и ГЕРБ - всички те управляваха заедно. И не в интерес на жителите на община Мездра, нито на населените места от общината.

Искам да ви призова на 27 октомври да гласувате по съвест, не продавайте гласа си, не се поддавайте на манипулации. Подкрепете ни с №68 в интегралната бюлетина - за по-доброто бъдеще на Горна Кремена, на Мездра и общината!", каза в заключение Нели Минева.

"Мъчно ми като гледам как с всеки изминал ден, с всяка изминала година нашето село върви надолу", заяви Цветомир Драгановски, кандидат за кмет на Горна Кремена, издигнат от Местна коалиция "АБВ" (ЗНС, ВОЛЯ, АБВ). "Пустеещи улици, няма кой да обърне внимание на възрастните хора, на младите, на децата - имат ли къде да играят…

Моята идея е да има развитие за младите хора в селото, за възрастните, за майките. Ако ме подкрепите, ще видите пълен обрат в Горна Кремена.Това аз не ви го обещавам, защото празни приказки не говоря и затова и не агитирам никого предизборно.

Вие ще дадете гласа си за този, който трябва. Това е ваше право. Нека не ми се сърди досегашният кмет Георги Нончев (аз не съм арбитър, за да го съдя), но селото ни има нужда от по-будни действия и хора, които имат позиции навсякъде. Така че, с вашата подкрепа, ще разберете за какво става дума след изборите. Сега ще бъда по-пестелив в приказките. Ще говоря тогава, когато стана кмет - тогава ще разберете за какво става дума", каза в заключение Драгановски.

"Защо застанахме зад кандидатурата на Цветомир Драгановски за кмет на вашето село?, попита риторично Георги Валентинов, кандидат за общински съветник от листата на коалицията, представител на Земеделския народен съюз. Защото смятаме, че на Горна Кремена, както и цялата община Мездра, й трябва промяна. Виждаме това и във вашите очи. И тази промяна трябва да дойде още на 27 октомври. Изключително важно е да стане още на първия тур, а не да чакаме втория тур на изборите.

Изборът на общински съветници е изключително важен. Защото Общинският съвет определя политиката на общината. Не кметът на селото, не кметът на общината. А Общинският съвет. Ако кметът на селото има някаква разумна идея, която иска да реализира, но не среща разбиране от страна на кмета на общината - нещата не се получават, защото не стигат до Общинския съвет. Когато обаче кметът на общината застане зад тази идея на кмета на населеното място, тогава тя вече може да се реализира", подчерта Валентинов.

"Човек е единственото същество, което се спъва два пъти в един и същи камък", сподели пред жителите на Горна Кремена Тошко Стоянов, кандидат за общински съветник, председател на ПП АВБ - Мездра. Преди 4 години повечето жители на община Мездра се спънаха като избраха неподходящия човек за кмет. Не повтаряйте тази грешка.

Имате възможност в лицето на Цецо (така го наричам, защото сме приятели), да си изберете за кмет един прекрасен млад човек, изграден ръководител, който е работил, знаете, в силово ведомство, със съответната школовка. Този човек може да повее селото ви напред - и да го преобрази".

На предизборната среща в Горна Кремена присъстваха също кандидатите за общински съветници от Местна коалиция „АБВ” (ЗНС, ВОЛЯ, АБВ), Катя Йотова, Николинка Кътовска, Преслав Христов, Йорданка Иванова, Евгени Йоловски, Магдалена Динкова, Антон Асенов, Тамара Нетева, Цветелина Стоянова и Владимир Пенчев.

В последвалата разгорещена дискусия горнокременчени поставиха някои от най-острите проблеми, пред които е изправено тяхното населено място - състоянието на водопроводната мрежа, бъдещето на детската градина, защо не се ползва от новите собственици ресторанта в селото, отдаването под наем на общински мери и пасища и др.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* Платена форма на отразяване на предизборната кампания