Предложението за удостояването на проф. Петров с високото отличие бе направено от Инициативен комитет, в който влизат неговата бивша студентка Анета Дилова, Валентина Цекова - секретар на НЧ "Просвета-1925" - Мездра, Вера Михайлова - почетен гражданин на Мездра и бивш председател на Общинския съвет, Георги Гешев, Иванка Начева, Мирослав Гетов - председател на Краеведското дружество и д-р ф. н. Христина Маринска.

Съгласно Статута на символите и отличията на Община Мездра видният български историк получи Диплом и Почетен знак, които му бяха връчени от кмета на Мездра Генади Събков и от председателя на Общинския съвет Яна Нинова.

"Човек трябва да бъде благодарен тогава, когато му помагат, каза при получаването на моралната награда проф. Петър Петров. Защото много често ние забравяме това, че на нас са ни помагали и че ние трябва да помагаме. Благодаря на всички за вниманието и за оказаната ми чест!”

На церемонията присъстваха близки и роднини на големия учен, който е автор (заедно с Христо Гълъбов) на поселищното проучване "Върбешница" (2001), на мемоарната книга "Един живот" (2012) и на изследването "Самуил - царят-воин" (2014), както и на многобройни научни трудове и на сборници с исторически извори с голям хронологичен обхват.

Да го поздравят дойдоха също членовете на Инициативния комитет, номинирали го за престижното отличие.

Напълно заслужено проф. Петров беше посрещнат и изпратен с бурни ръкопляскания и ставане на крака от общинските съветници.

Проф. Петър Петров е най-възрастният жив "Почетен гражданин на община Мездра". С това звание досега са удостоени 62-ма души за изключителни заслуги и особен принос за развитието на обществения, стопанския и духовния живот на общината, на образованието, културата, науката, здравеопазването и спорта.