Междувременно Продуцентска къща "Пирина" представи най-новата песен в изпълнение на Илия Луков - "Седнали са терзии на чешмата да шият". Хореографията на песента е дело на Мирослав Аспарухов, танците изпълнява Ансамбъл "Мездра", аранжимент - Емил Янев, кларинет и саксофон - Иван Станишев, акордеон - Емил Янев, китара - Вели Чаушев, звукозапис и обработка - Иван Йосифов и Георги Гогов, оператор - Стефан Геков, видео монтаж - Камен Господинов.

"Обичам да пея тази песен, сподели по този повод народният певец. Защото в нея се възпява един древен занаят, широко разпространен по нашите земи. Терзиите са майсторите на българските носии, с характертните нашенски, красиви шевици, в които са вплетени красота, изящество, мъдрост, любов.

По-време на Възраждането в бунтовна Копривщица, Шивашкия еснаф открива училище за девойки. Когато повикали председателя на еснафа в Конака и попитали защо създава училище за девойки, той отговорил: "Тези девойчета са утрешни майки и трябва да са образовани, за да възпитават децата си и да ги правят човеци!"


Това е поредната песен, която Илия Луков записва в творчески тандем с Ансамбъл "Мездра". В началото на тази година той представи песента "Наздравица", във видеоклипа на която участват приятели и танцьори от мездренския ансамбъл, а през 2015 г. те записаха заедно поредица от песни, сред които "Изви се хоро големо", "Хей чубрице, девойчице", "Шетна се мома мелнишка", "Бела Неда", "Магдалена", "Оро се вие, мамо", "Едно мало дете" и "Мари бабо гърбава".