По традиция в навечерието на празника – на 5 май, в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. С оглед на спазването на противоепидемичните мерки, концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в парк „Борисова градина“.

В празничния ден военнослужещи от Българската армия ще представят бойни способности. Демонстрации ще има в Казанлък, Варна, на полигон „Црънча“ и авиобазата "Граф Игнатиево".

В небето над София ще прелетят самолети на Военновъздушните сили.

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски. Ще бъдат показани бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122 мм самоходна гаубица „Гвоздика“, минохвъргачка „Тунджа“, зенитно-ракетен комплекс „Оса“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando select” и „Guardian” и др.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и полети на бойната авиация в района на авиобаза „Граф Игнатиево“.

Заради Covid мерките от Министерството на отбраната уточняват, че мероприятията не са публични.

Пред сградата на Администрацията на президента в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Източник:БНР