Ето какво разказа Валентин Вълчев за творческото дълголетие на групата.

„Това се дължи на много упоритост, много репетиции, за да бъдем на сцената. И в края на краищата много удовлетворение от реакцията на публиката, която ни възприе като такава група. Освен това наградите, които печелим от фестивали, това ни държи.”

Група „Мездрея” е добре позната на публиката в цялата страна със своите спектакли, много са участията в различни фестивали, в телевизионни предавания, много са и наградите, както за цялостно представяне, така и соловите изпълнения на Валентин Вълчев и Радко Антонов.

За всеки един член на групата старата градска песен не е само хоби, тя е семейство, приятелство, тя е смисъл. За Росица Чолакова групата е такова местенце, в което открива светлинка и спомени от детството.

„Аз вярвам, че във всеки човек има творческо начало. Дали е слово, дали е песен, дали е рисунка, няма значение. Аз много харесвам старите градски песни, защото майка ми и баща ми пееха много хубаво и ги пееха навремето, когато се събираха съседите”.

Росица допълни: „ Тук в групата срещнах хора, които ме познаваха, и които познавах. Харесва ми тази тръпка на сцената, неописуем е приливът на адреналин преди всеки концерт. Всеки трябва да има такова местенце, където да се отпусне, да покаже какво може.”

Днес групата се състои от осем певци – МилкаЗлатковска, РадкоАнтонов, Таня Йоловска, Марияна Стаменова, Тамара Нетева, Валентин Вълчев, Гергана Илиева Пенчева и Росица Чолакова и музикантите Цветомир Исаев – акордеон и Стефан Катранкьовски – гост.

35 години на сцената са почти половин човешки живот. Живот, изпълнен с романтиката и красотата на старата градска песен, с непреходните емоции във времето, когато през 20-те години на миналия век се ражда този музикален жанр и е запазил и до днес очарованието на отминалите години и своята публика.

Специален гост на 35-та годишнина на група „Мездрея” бе популярната тв водеща Бони Милчева.