Проф. Цоков подчерта, че една от важните мисии на Министерството на образованието и науката е да подкрепя, популяризира и стимулира ученическото творчество. За поредна учебна година МОН реализира Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, чиято цел е да подпомогне формирането у учениците на умения за екипна работа чрез участието им в колективни изкуства и спортове, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности. Над 62 000 деца са включени в такива дейности през тази учебна година, като 29 684 са в групи по изкуства и 32 329 – по спорт. От тази учебна година към дейностите, свързани с изкуства, са включени филмовото и изобразителното изкуството, а от следващата МОН предвижда да включи и фотография.

Фотоконкурсът „Моето училище е най-хубавото“ на издателство „Аз-буки“ се провежда под патронажа на МОН вече 8 години. От началото на неговото създаване над 3 000 ученици са запечатали в снимка своето училище, своя клас или своя учител. Рекорден брой снимки (над 400) бяха изпратени в тазгодишното му издание. Участваха ученици от всички класове - както първокласници така и абитуриенти. Авторитетно жури от доказани професионалисти излъчи най-добрите 13 ученически снимки, с които бе изготвен и календар за новата 2024 г. От българско училище зад граница е големият победител в тазгодишното издание на конкурса. Това е второкласникът Димитър Баталов от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия.

© МОН

„Поздравявам победителите, както и всички млади творци, които увековечиха най-хубавите моменти от училищния си живот. Пожелавам им да са здрави, да продължават да създават красиви и неповторими неща, да търсят и намират вдъхновение в образованието“, каза на учениците министър Цоков.