За първи път Община Враца, съвместно с "Лудогорие АРТ", организират Национален фолклорен събор "Леденика". Съборът ще се проведе на 24, 25 и 26 юни тази година пред пещерата "Леденика". Специални гости на първото издание на събора ще бъдат народните изпълнители Бинка Добрева, сестри Диневи, Николай Славеев, Юри Крумов, Милко Бошнаков, Квартет "Славей" и оркестър "Зелени дел".

Съборът няма конкурсен характер, а целта му е да се съхранят и популяризират традициите и културните ценности на различни етнически и етнографски групи в страната, както и да се популяризира Врачанския край като място на дълголетна история и богата културна традиция. Идеята на организаторите е фолклорният събор "Леденика" да се превърне в традиционен, което от своя страна да подпомогне за развитието на туризма в региона.

В събора могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Такси за участие не се предвиждат.

През втория ден на събора сдружение "Св. Георги Победоносец" ще направи възстановка на легендата за Вълкашин войвода. На следващия ден ще бъде пресъздадена оригинална Северняшка сватба с младоженци, които ще сключат официален брак и ще посрещнат там своите гости. Сватбарите ще използват чаши, менчета, стомни, черпаци, дървени лъжици, черги и други вещи, които са в стила на народната традиция, ще седят не на маси, а на месали на земята.

По време на събора ще бъде приготвен най-големият северняшки курбан - 2 300 кг, който ще бъде раздаден на присъстващите. Задължително изискване към участници и гости на събора е да са облечени в национални носии/костюми. Заявки за участие в Северняшката сватба се подават до 10 юни, но е възможно записване и на място.