„Проектът ще приключи в края на този месец – на 30-ти ноември. Ние все още работим, но с него не осигуряваме директен достъп до скалните рисунки, уточни кметът на село Царевец Маргарита Петкова. Това е така, защото Института за недвижимо културно наследство не ни позволява.“

Само преди седмица на мястото се стигнало до трагичен инцидент. 58-мъж от София е починал, след като е паднал от голяма височина. По данни на полицията той е бил част от екип, извършващ проучване на пещери. Те са посетили района, за да изследват скалния комплекс.

Във връзка с това, до довършването на дейностите по проекта, кметът на селото съветва хората преди да предприемат разходка в района да се допитат до Кметството, за да получат изчерпателна информация за терена.

„На този етап не е желателно хора, които не познават терена да ходят самостоятелно там. Ако някой иска, нека дойде в Кметството и ще получи информация. В интернет може да разгледа и да види снимки на скалните рисунки, подготвили сме и информационни табла. Нека туристите проявят търпение и през пролетта всеки, който иска, да заповяда“, допълни Петкова.

По случая с инцидента, довел до смъртта на мъжа, от полицията излязоха с информация, че е образувано досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство.