Чешмата-паметник ще бъде изградена в градинката срещу Дома на науката и техниката, а мястото ще бъде облагородено. Автор на проекта е врачанският скулптор Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, извисяваща се над композицията така че всеки, който пие вода, символично да се поклони пред живота и делото на талантливия врачанин.

Вчера тържествено беше поставен основният камък на паметник-чешмата, който бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. При откриването на събитието, събрало множество граждани, кметът Каменов каза, че с реализирането на проекта животът и делото на видния врачанин, режисьора Людмил Кирков ще бъдат съхранени. Той изрази задоволство, че на събитието присъстват и много деца, а това е знак, че името на кинорежисьора ще бъде помнено и творчеството му предавано на поколенията.

Актьорът Филип Трифонов заяви, че според него Враца е „люлката“ на българското кино и врачани трябва да помнят името на бележитият си съгражданин Людмил Кирков. Актьорът от „Момчета си отива” каза, за MediaNews, че идва във Враца с много спомени, за хората тук, за снимачния процес на филма, за колегите си и Невена Коканава, както и за бозата от 6 стотинки в тогавашната сладкарница „Тинтява”. Филип Трифонов сподели, че с удоволствие е приел да бъде председател на инициативния комитет „В памет на Людмил Кирков”, защото е играл в много негови филми и сам е усетил таланта на големия творец и режисьор.

От инициативния комитет обявиха, че е стартирала кампания за набиране на средства за издигане на чешмата в памет на Людмил Кирков. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на барелефа, може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк. Предвижда се той да бъде открит през следващата година, на другият голям български празник, 24-ти май.

Невена Коканова и Филип Трифонов в кадър от черно-белия филм „Момчето си отива”, оставил цветни спомени в няколко поколения зрители. Той печели награда на критиката, награда на Съюза на българските писатели за сценарий на Георги Мишев, награда за женска роля на Невена Коканова, наградата на Министерство на народната просвета за Людмил Кирков и Филип Трифонов от Фестивала на българския филм във Варна през 1972 година.