От Инстаграм заявиха, че тестовете са били оставени на заден план заради COVID-19, когато компанията се е ориентирала към активна подкрепа на общността. Идеята за скриване на лайковете идва от желанието да се намалят тревожността и негативните емоции на потребителите, които произлизат от очакването на реакции.

Желанието за популярност и одобрение е често срещан проблем на редовните потребители на социалните мрежи. Особено засегнати са младите посетители на Инстаграм, които дотолкова следят реакциите под постовете си, че са склонни да трият публикациите, които получават малко реакции. Също така премахването на лайкове помага за намаляването на „стадното съзнание“, което притиска хората да харесат неща, които вече са популярни, вместо да съдят съдържанието на своя глава.

По време на тестовете обаче не всички се съгласяват, че премахването на лайковете е добра идея. Някои хора казват, че искат да ги виждат, за да следят какви са популярните теми. В новия тест на случаен принцип ще участват малка част от световните потребители на Инстаграм. Ако не попадате сред тях, можете да намерите новата опция да криете лайковете вътре в настройките на апликацията.

Истинският въпрос е дали потребителите на социалните медии имат нужда от по-безопасно и спокойно онлайн пространство. През последните години се наблюдава ръст на стартъп копмании, ориентирани „анти Инстаграм“. Търсят се нови алтернативи за социални мрежи, такива с по-малко натиск за лайкове и популярност.

Най-голямата конкуренция на Инстаграм и Фейсбук е ТикТок, където лайковете и потребителският интерес са централни за създаването на успешни постове.

От Инстаграм вече започнаха тестовия период, а от Фейсбук предстои да съобщят началната дата.

Източник: moreto.net