Тази логистика най-вероятно ще наложи промяна в датата на изпита, защото тази за вота за ЕП е закована - изборите са в определени дни във всички страни - членки, а у нас по закон са в неделя.

“Датите на външните оценявания са определени със заповед, преминала всички етапи на обществено обсъждане. Към момента се изчаква издаването на указ на президента, с който да определи датата на изборите за Европейски парламент”, коментираха от Министерството на образованието за “24 часа”. Заповедта на просветния министър е от 1 септември.

Експертите на проф. Галин Цоков обясниха, че при вот на 9 юни ще се обсъдят логистичните възможности с Регионалните управления на образованието за провеждане на изпита в деня, определен и към момента - 10 юни. Ако това не е възможно, датата ще се промени, но в рамките на същата седмица. Около 60000 са десетокласниците.

“По традиция в училищата, в които се провеждат избори, на следващия ден е неучебен. Прави се, за да има време класните стаи да се подредят. Втората причина е, че голяма част от участниците в секционните изборни комисии са учители. Те в неделния ден са ангажирани до късно вечерта”, обясни Диян Стаматов, директор на столичното 119-о училище и председател на съюза на ръководителите в системата на народната просвета. Според него, ако изборите са на 9 юни, изпитът трябва да се премести за друга дата, която да е подходяща за графика на дейностите в 10-и клас.

Евроизборите ще продължат най-рано до 20,00 часа. На места е възможно забавяне до 21,00 часа, тъй като според Изборния кодекс комисиите са длъжни да пуснат всички желаещи да гласуват, които към края на деня са били на опашка пред секцията си. После започва броенето на гласовете и попълването на протоколите, което продължава до късните часове на деня.

НВО по български език и литература пък започва в 8,00 часа на следващата сутрин. Така училищният персонал би имал по-малко от 12 часа, за да направи стаите от изборни секции в изпитни зали. Това на практика е невъзможно.

Тази година за първи път миниматурите на седмокласниците са разделени от външното оценяване на гимназистите.Така може ида се намерят стаи в училищата, които не са запечатани, за да поберат 60-те хил. десетокласници


Източник: .24chasa.bg