В изложбата могат да бъдат видени повече от 50 автентични тъкани - постелки (черги), завивки, чаршафи, възглавници, покривки, престилки, сукмани, ризи, месали, кърпи и др., изработени ръчно от естествени материали - вълна, памук, свила, лен и коноп.

Централно място в нея заемат празнична носия на стопанка от Долна Кремена от началото на миналия век, както и семеен портрет на баба Елица Кръстарска от Горна Кремена и на нейния брат Алипия Митов, направена на сбора на Мездра - Гергьовден, през 1919 г.

Експозицията допълват оригинални предмети от бита, пресъздаващи традиционната подредба в миналото на българската къща - огнище, синия, трикраки столчета, керамични, бакърени и дървени съдове, пособия за предене (чекрък, хурка, вретена), прибори за храна, железни маши и т. н.

"Все се връщаме назад във времето - там, откъдето сме тръгнали, заяви при откриването на изложбата Милка Пухалска. Душата ни тегли към корените, към земята и предците ни. Търсим мъдростта и уюта на стария български дом. Търсим нещо, което ни липсва днес, нещо незаслужено забравено - добрината, сговора и обичта, позагубила се между нас.

Колко много любов и търпение, труд, майсторлък и вкус, и онази силна обич към семейството и земята е била нужна някога, за да се съгради къща! И в нея да се вгради пак тази добрина и силна обич, и онази блага, медена вибрация.

Всичко е трябвало да има в старата българска къща. За всичко място е отредено - за добро и недотам добро, всичко нужно за едни шарен път, пътя на Живота. И най-вече тази къща да стане дом, дом на работливи стопани, да е пълна с топлина, светлина, уют, детски смях и гълчава, бабини приказки, мъжка сила и женска нежност, добри думи, аромат на благи гозби, светещо огнище, индрише и мушкато, и онези шарени черги и бели ризи…

Едно жужене, все едно работлив кошер, и онази протяжна народна песен, приказки и наздравици - това е старият български дом. От онова време - на работливи, честни и добри хора, на достойни българи!", каза в заключение Пухалска.

Приказката за живота и бита на някогашните българи допълни Димитрина Иванова, завеждащ Детския отдел на библиотеката, с чудните бабини истории за змейове, хали и самодиви, но и с мъдрите думи как се стяга дом, как се гледа челяд…

За празничната атмосфера допринесе Женският народен хор с художествен ръководител Юлияна Антимова, която изпълни народните песни "Българка", "Изгряла е ясна звезда" и "Баба винце пила".

Етнографската изложба "Подредбата на старата българска къща" може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на градското читалище до Ивановден.