Изложбата включва повече от 50 автентични тъкани - постелки (черги), завивки, чаршафи, възглавници, покривки, престилки, сукмани, кърпи, месали и др., изработени ръчно от естествени материали - вълна, памук, свила, лен, коноп и т. н., и украсени с причудливи шарки и разноцветни фигури. В експозицията са представени оригинални образци на българското тъкаческо изкуство от различни селища на Искърския край - Долна Кремена, Кунино, Мездра, Лик, Царевец, Горна Бешовица, дори от оряховското село Долни Вадин.

Особен интерес представлява женски вълнен сукман (димия), изтъкан от аба, който е на повече от 100 години. Любопитство будят също уникална копринена покривка за легло, свилени ("фатени") ръкави, женска народна носия от началото н миналия век, конопен месал и вълнен цедилник. Една част от експонатите са от постоянната етнографска сбирка, подредена в най-старото читалище в община Мездра - ”Просвета-1897” в село Долна Кремена.

"Дължим благодарност и преклонение пред тези, които са пренесли през годините мъдростта на вековете, историческата памет на народа ни и са я съхранили до наши дни. Тъкачеството е особен вид изкуство, което и до ден-днешен носи духа на отминалите времена - чудеса, сътворени със сърце и „златни” ръце от нашите предци, допир до един приказен свят, едно вълнуващо пътуване назад във времето”, сподели при откриването на изложбата Милка Пухалска.

"Стародавните традиции на народа ни са мост, по който знанието за народната култура във всичките й измерения достига до нас. Насладете се на тази красота, която ни зарежда с топлина и настроение. Забравете за малко делничните грижи, вижте и се докоснете до наследеното от нашите предци, втъкали обич и вяра, надежда, фантазия и хармония в тези закодирани знаци и послания за любов и разбирателство в семейството и между хората, за плодородие и благодат.”

Това е поредната, шеста етнографска изложба, организирана от Краеведското дружество в Мездра през последните три години. През 2014 г. отново по инициатива на Милка Пухалска беше подредена експозицията "Кърпата в бита на българина", през 2015 г. - "Български шевици” и "От раклата на баба", през 2016 г. - "Ризата - ежедневие, празник, ритуал”, а тази пролет - "Българската шевица".

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 и от 14:00 до 18:00 часа във фоайето на градското читалище до след Нова година.