© NASA

Уран е обърнат настрани, като се намира почти под прав ъгъл спрямо равнината на своята орбита. Това води до необичайна смяна на сезоните, тъй като полюсите се редуват 42 години в пълен мрак и 42 години на слънчева светлина. От дясната страна на планетата, обърната към Слънцето, има забележимо ярко петно, което е полярна шапка. Тя има уникални свойства: появява се, когато полюсът е изложен на пряка слънчева светлина, и изчезва през есенния сезон.

На ръба на полярната шапка има ярък облак, а точно зад ръба на шапката има няколко по-тъмни разширени части. Втори много ярък облак се вижда в левия край на планетата. Такива облаци са типични за Уран в инфрачервения диапазон и вероятно са свързани с бурна дейност, информира БГНЕС.

Уран е класифициран като леден гигант поради химическия състав на вътрешността на планетата. По-голямата част от масата ѝ представлява гъста течност от "ледени" материали - вода, метан и амоняк - обграждаща малко скалисто ядро. Планетата има 13 пръстена, 11 от които се виждат на изображението на "Уеб". Девет от тях се класифицират като основни пръстени на планетата, а два са слаби прашни пръстени (като дифузния зета пръстен, който е най-близо до планетата), които са открити при прелитането на „Вояджър 2” през 1986 г.