Празничната програма бе открита от водещите Михаела Христова и Анатоли Литков от Професионална гимназия „Алеко Константинов”, които разказаха историята и легендата за коледното дърво.

Коледните песни, изпълнени от талантливите малки певици от двете формации на Вокална група „Wings” - Little Wings Baby” и "Little Wings Junior”, с ръководител, музикалният педагог Тони Яшова, се понесоха високо в декемврийското небе като коледни послания.

Възпитаниците на учителите Христинка Иванова и Лилия Христова от ОУ „Христо Ботев” огласиха площада със звънките си гласчета и поднесоха рецитал от коледни стихове и рождественски наричания и благопожелания.

Истинска феерия от музика и танц пък сътвориха малките мажоретки от Центъра за подкрепа и личностно развитие и техните каки от ПГ „Алеко Константинов”, с художествен ръководител Христинка Стоянова.

Но какво е Коледа без коледари? И те се появиха, потропвайки с геги, наметнати с ямурлуци, нахлупили калпаци. Малките коледари наричаха и благославяха за здраве, мир и благополучие.

Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов поздрави децата и присъстващите и им пожела много здраве, много топлота и обич, които Коледа винаги носи в човешките души.

След края на празничната програма, всички заедно с обратно броене отброиха секундите до запалването на Коледната елха, което извика много радост и настроение.

В този момент иззад множеството се появи и дългоочакваният белобрад Дядо Коледа, приведен от тежестта на чувала, пълен с подаръци и лакомства за малчуганите. Добрият старец поздрави малки и големи и им пожела весели и щастливи рождественски празници.

Специални подаръци получиха от Дядо Коледа малките атлетически таланти от Спортен клуб „Атлет“, по инициатива на треньора Жанета Маринова. Специален подарък от кмета на Мездра получи и деветкратният Спортист №1 на общината Митко Ценов, с пожелание догодина да направи така, че да сбъдне своите мечти.

След запалването на двете елхи, небето над Мездра бе озарено от красива заря, а на площада се понесе най-българското, най-любимото Дико-Илиево „Дунавско хоро”, на което се хванаха мало и голямо, за да покажат своята обща радост и надежди.

Едновременно със запалването на елхата в центъра, в другия край на града, крепостта в Археологическия комплекс „Калето“ засия в бяло и синьо, а коледното дърво светна с многоцветни светлини.