„Днес всеки разумен човек трябва да си сложи такава лентичка, за да се види, че уважаваме този ден”, обърна се към младите червенокръстци директорът на училище „Христо Ботев”.

16 ученици от „Христо Ботев”, които са най-новите доброволци на младежката организация на Червения кръст, за пръв път се включиха в тази инициатива. Доброволците влязоха в класните стаи и раздадоха на своите връстници лентички и брошури. Целта бе децата да се запознаят с основните фактори за разпространение на болестта.

В момента в младежка организация на БЧК в община Мездра членуват 72-ма ученици на възраст от 11 до 18 години.

По радиоуредбата в училищата, които се присъединиха към инициативата, прозвуча песента на Фреди Меркюри „Шоуто трябва да продължи” и бе прочетена беседа за смъртоносната болест.

По случай Световния ден за борба със СПИН доброволците от Клуба на БМЧК в СУ „Св. Климент Охридски” - Зверино организираха и флашмоб със запалени свещички, в знак на съпричастност с хората, носители на СПИН, информира ръководителят на клуба Петя Илиева.

1 декември е определен за Световен ден за борба със СПИН през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване.

В световен мащаб всеки ден повече от 7 000 души се заразяват с вируса на придобитата имунна недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа ХИВ-позитивните са приблизително 900 хил., то в Източна Европа и Централна Азия те са над 1,4 млн.