Александър I Ярославич Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1252 до 1263, роден около 1220 в Переславъл Залески, център на владенията на баща му Ярослав Всеволодович. През 1236 той е избран от жителите на Новгород за княз.

Едва 20-годишен Александър Ярославич ръководи военните действия на Новгород срещу Швеция в Шведско-новгородските войни. На 15 юли 1240 с малка армия той напада шведите, които малко преди това са дебаркирали при вливането на река Ижора в Нева. Той удържа победа и шведите се оттеглят, а Александър получава прозвището Невски. Въпреки успеха си, той влиза в конфликт с новгородските боляри и скоро е прогонен от града, като мястото му е заето от брат му Андрей Ярославич

По време на неговото управление, шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа в името на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа с Божия помощ, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз Александър действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Той управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа си.

Св. Александър Невски умира на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст и е погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. По времето на император Петър I Велики, мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра

Светецът е патрон на най-големия катедрален храм “Св. Александър Невски” в София. Малко хора обаче знаят, че храм-паметникът е построен по идея на Петко Каравелов. Първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., строежът завършва през 1912 г. Най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров събира около 5 хил. души. Храмът е издигнат в чест на падналите за освобождението на България от турското иго. Посветен е на руския национален герой и светец Александър Невски, княз на Новгород, живял през 13 век.

През март 2001 г. руската православна църква дарява частица от Светите мощи на покровителя на храма. Стенописите, мозаечните пана и икони са изпълнени от най-известните за времето си руски и български художници. Храмът е осветен с тържествен ритуал, продължил от 12 до 14 септември 1924 г. През 1951 г. е обявен за Патриаршеска катедрала.