© cross.bg

Ежегодно Фондация „МС ОБЩЕСТВО - БЪЛГАРИЯ" отбелязва този ден с различни инициативи. Тя съществува от 2002 г. и със своите клонове в страната работи за създаването на жизнена среда, съдействаща за социалната адаптация и реинтеграция на българите с множествена склероза (МС) и миастения гравис (МГ). Фондацията е дългогодишен член на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP) и се стреми да информира пациентите за актуалните здравни тенденции, както и за всички нормативни промени, които касаят лечението, рехабилитацията и социалната адаптация.

Фондацията провежда застъпнически кампании с цел подобряване условията и възможностите за достъп до здравни и социални услуги в България и реализира проекти за физикална и психосоциална подкрепа на болните. През годините Фондацията е утвърдила и поддържа добри партньорски отношения с центровете за диагностика, терапия и оценка на ефективността на лечението на множествена склероза в София и страната и чрез своите активности оказва ежедневна подкрепа на пациентите и техните близки.

Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването нa метаболитa 25-хидроксивитамин D - 25(OH)D, познат още като калцидиол. Калцидиолът 25(OH)D е основният индикатор за определяне на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.

До какво може да доведе дефицитът на витамин D?
Дефицитът на витамин D е проблем от световен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като на места процентът на засегнатите варира между 70-90%. Причините за недостига на този жизненоважен витамин се коренят най-вече във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и заседнал начин на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от населението има недостиг на витамин D, като проблемът е по-ясно изразен сред женския пол и се среща по-често в големите градове.

Витамин D и множествената склероза

Витамин D играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните заболявания на централната нервна система, засягащо предимно хората на възраст между 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от МС. Изследвания доказват, че нивата на витамин D влияят на риска от възникване на МС, също и че тези нива са най-ниски, когато болните от МС са в пристъп.

Източник: cross.bg