Честването на Деня на свободата в Зверино започна с водосвет, отслужен от отец Антон Петков в параклиса "Рождество Богородично" към православния храм "Св. Димитър". По случай светлия празник под купола на храма се събраха множество деца и възрастни, пременени в народни носии и четнически униформи. В края на службата отец Антон благослови миряните с думите: "Нека Бог да пази България, Зверино и всички люде по света!".

След водосвета от църквата към местното школо потегли литийно шествие, начело с иконата на Св. Богородица с младенеца, хоругви и огромен национален трибагреник с надпис "Да живее България!", под звуците на патриотични песни - "Боят настана", "Кой уши байряка" и "Песен за Капитан Петко войвода".

На входа на Средно училище "Св. Климент Охридски” пъстрото множество, предвождано от зверинската Райна Княгиня Мария Белчева и Войводата Борислав Радославов, беше посрещнато от родолюбиви бълчарчета в четнически униформи, които подариха на всеки саморъчно изработени национални знаменца.

Уникалният празник на българщината продължи с прожекция на публицистичния филм "Де е българското?" на студентката по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Мирела Николова, посветен на родния й край.

Кулминацията на честването на националния празник бе патриотичната инициатива "Пробуждане с хоро", в която се включиха танцьори от Ансамбъл "Мездра" и от Клуба за народни танци "Хорце, винце и още нещо…", Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" и Женската певческа група "Плетеница" при Читалище "Факел", Танцова формация "Хоп-троп на хорото" при Средно училище "Св. Климент Охридски" и др. Под магическите ритми на китка от народни мелодии в двора на училището се изви многолюдно хоро, на което се хвана мало и голямо.

Както подобава, паметната проява на възродения български дух завърши с вечното като любовта към Родината "Дунавско хоро" на Дико Илиев и с възгласи: "Българи, юнаци!”

Така реченото биде сторено!