© atletikabg.com

Това бе и първата проява от програмите на Българска федерация лека атлетика свързани с развитието на олимпийски спорт номер сред децата и младежите. БФЛА продължава с програмата за търсене на атлетически дарования в цялата страна под логото „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“. Програмата се основава на принципите на Детската атлетика и е насочена към деца на възраст от 6 до 11 години.

Най-талантлите деца атлети в тази възраст ще бъдат поканени на спортен лагер в средата на септември.

По-големите атлетчета (на 11-13 години), които вече тренират редовно, могат да се включат в традиционната верига „А1 атлетика за младежи“. В няколко кръга на тази верига ще се събират точки, които важат за генерално класиране. Веригата стартира на 20 април в София.

Заниманието в Луковит бе водено от Андрей Рангелов – един от най-активните лектори в програмата „Детска атлетика“. Негови помощници в игрите бяха Митко Ценов, Исмаил Сенанджи, част от екипа на движението „Рън България“, представители на местния клуб „Атлетик 90“ – Луковит и учители от СУ „Алеко Константинов“.

Всички деца получиха фланелки от един от парньорите на БФЛА „Нестле“, както и грамоти от БФЛА връчени от заместник кмета на община Луковит Георги Георгиев и Антон Бонов от БФЛА.

Много от децата се снимаха с Митко Ценов и Исмаил Сенанджи, които са печелили състезания в Луковит. След заниманието няколко от децата продължиха с тренировка на Градския стадион заедно с Ценов и Сенанджи.

Митко Ценов е рекордьор на трасето на „Луковит рън“, а на 27 март ще бяга за победа в петото издание на това състезание. Сенанджи, който е контузен, помага в организацията на събитието през 2022-а, а през миналата година спечели надбягането в Луковит убедително.


Източник: atletikabg.com