В благородното дело за пореден път участваха децата от Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино. Миналата година младежкият клуб беше част от три акции по почистване и реставрация в манастира. Тази година се включиха над 15 деца заедно с техния ръководител Петя Илиева.

„Ние се включваме, защото ни харесва да помагаме, особено тук в манастира. Носим го в себе си това да помагаме и се опитваме да бъдем по-добри“, сподели Яна Кръстева - дългогодишен член на клуба.

Доброволците почистиха двора, общите помещения и тези в хотелската част на манастира. Момчетата сглобяваха мебели, а момичетата боядисваха и лакираха дървените настилки, ламперии и носещите елементи. Част от мебелите са набавени от акцията на Община Мездра за събирането на едрогабаритни мебели, поясни Велислава Илиева, гл. експерт „Кабинет - координация ръководен персонал, Кметства, Общинска администрация и взаимодействие с Общински съвет и държавни институции“.

„Мебелите бяха реставрирани и ще се ползват за обзавеждане на стаите, които все още са празни“, допълни Велислава.

Людмил Нончев, който беше дошъл, за да помага, приканва всички хора, които имат свободно време, да отделят част от него и да посетят мястото.

„Стараем се за реставрирането на това прекрасно място, защото наистина такива места в България не трябва да се забравят - каза още Людмил. - Има голяма история тук и самите ние трябва да се грижим това никога да не бъде забравено. Радвам се, че има много млади хора, дошли да помагат.“

На 29 и 30 април в акцията ще се включат представители на Гората.бг, заедно с които ще бъдат засадени различни видове дръвчета.

През 2022 г. бяха организирани редица кампании в помощ на Черепишкия манастир, в които, с финансови средства на фирми, подкрепата на Община Мездра и доброволен труд на стотици хора, се извърши спешния ремонт на прилежащите части към манастира и се облагороди пространството около него.

Доброволците отново приканват всички миряни, жители на близките села и всеки, който желае и има възможност, да се включат в инициативата.