© Община Мездра

Визитата в България на представители на украинските местни власти се осъществява в рамките на Програмата за наблюдение по Проект „Bridges of Cooperation“ („Мостове на сътрудничество“), който се реализира в момента от Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (Network of Associations of Local Authorities from South-Eastern Europe - NALAS) с подкрепата на U-LEAD with Europe: Ukraine - Local Empowerment, Accountability and Development Programme (U-LEAD с Европа: Програма за местно овластяване, отчетност и развитие на Украйна), финансирана от Европейския съюз.

По време на посещението си в гр. Мездра гостите от Украйна ще се запознаят със структурата на Община Мездра, административните услуги, които извършва местната администрация, дигитализацията на услугите, управлението на битовите отпадъци, доброволчеството и реакцията при кризи.

Програмата на визитата предвижда също подписване на Меморандум за сътрудничество между Община Мездра, област Враца и Суворово, Одеска област.

Олег Босикевич и Инна Мушикова ще разгледат най-известните културно-исторически и природни забележителности в община Мездра - Археологически комплекс „Калето“, скален феномен „Ритлите“ край с. Лютиброд, Черепишки манастир „Успение Богородично“, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край с. Очиндол.

***

Суворово (с някогашно име Шикирли Китай) е селище от градски тип в Южна Украйна, Измаилски район, Одеска област. Разположено е в равнинен район на северозападния бряг на езерото Катлабух в делтата на река Дунав в историческата област Буджак в Южна Бесарабия. Заема площ от 5,53 кв. км, а населението му е 4 665 души.

Суворово е административен център на Суворовската селищна териториална общност, която включва 7 населени места - Суворово, Кирнички, Стари Трояни, Приозерне, Остривне, Нова Покровка и Дзинилор с общо население 13 248 души.

Създадено е в края на XVIII век и началото на XIX век от български преселници от долината на река Тунджа. Според проф. Николай Русев, първите заселници са дошли още по време на Руско-турската война 1787-1791 г.

След проведено електронно проучване сред местното население, на 23 декември 2022 г. Суворовската селищна рада решава Суворово да бъде преименувано на Бесарабско (на украински: Бессарабське).